AKCIÓ – Minden új rekeszhez hűtőmágnes ajándékba. Részletek
Van Nálatok már védőital? Részletek
Segítünk, hívj minket, hogy a legjobbat fogyaszd. Részletek
  • Webshop
  • Rólunk
  • Szikvíz
  • Xtill® Főzővíz
  • Gastro
  • Ötletek
  • Kapcsolat
0 (0 Ft) 0

Nincs termék a kosárban.

Vissza az Üzletbe
Bevásárlókosár (0)
Részösszeg: 0 Ft

KosárPénztár

A xoda® fiókom
Bejelentkezés Regisztráció

Elfelejtetted a jelszavad?

Nyitva tartás: H-P: 07:00-15:30 / Sz: 08:00-12:00
9721 Gencsapáti, Ipar út 1.
  • Webshop
  • Rólunk
  • Szikvíz
  • Xtill® Főzővíz
  • Gastro
  • Ötletek
  • Kapcsolat
Kosár (0 Ft) 0
Bejelentkezés

A szikvíz különleges, a magyar nemzeti kultúra fontos része.
Méltó helyet foglal el a hungarikumok gyűjteményében.
Felkeresem a Magyar Értéktárat

A szikvíz története nagy múltra tekint vissza

Márai Sándort is megihlette:

„Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.”

                                                                      (Márai Sándor: Magyar borok)

Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el eredményeket, amikor a Győrbe szállított balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. 1828-29-ben kezdett behatóan foglalkozni a mesterséges savanyúvíznek iparilag is használható készítési módjával. Ismert volt számára, hogy Genfben már régebb óta állítanak elő savanyúvizet, de ezeket az eljárásokat titokban tartották.  Az ő nevéhez fűződik a szikvíz olcsó nagyüzemi gyártása Magyarországon és az a megoldás, hogy a szifon aljáról egy cső segítségével érdemes a szódavizet kinyerni, hogy több széndioxid maradjon az italban.

Jedlik Ányos nyomán hazánkban gyorsan közkedvelt lett a mesterséges ásványvíznek is nevezett szikvíz. Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üveg szódásszifonokban árulták, amelyek visszaválthatók voltak üresen. 

A jó szikvíznek legalább 8g/liter szén-dioxidot (MSZ 8808) kell tartalmaznia, ezért a gépekben lévő szén-dioxid nyomását, valamint a víz és gáz arányát állandóan ellenőrizni és szabályozni kell, figyelembe véve a felhasznált víz hőmérsékletét, valamint a szikvizes göngyöleg fajtáját.

Napjainkban is több rendezvény „főszereplője”, pl. a miskolci Fröccsfesztiválnak, korábban a Klubrádió szörp-szóda fesztiváljának.

Érdekel a szikvíz története

Feliratkozás Hírlevelünkre

Köszönjük hogy feliratkozott hírlevelünkre.

Valami nem jó.

ADATVÉDELEM
IMPRESSZUM
ÁSZF
SZÁLLÍTÁSI ÉS FIZETÉSI FELTÉTELEK

KAPCSOLAT

Vasi Xoda®  Drink Kft.

🏠 9721 Gencsapáti, Ipar út 1.
📞 +36 300 183 818
📧 info@xoda.hu

OLDALTÉRKÉP


WEBSHOP
RÓLUNK
SZIKVÍZ
VISZONTELADÓKNAK
ÖTLETEK
KAPCSOLAT